Inläsning

Boken: B1 och B2, s.37-56 Anteckningar från lektioner

Begrepp

Hållbar utveckling

  • Hållbar utveckling
  • Ekologisk hållbarhet
  • Social hållbarhet
  • Ekonomisk hållbarhet
  • Förnybara naturresurser
  • Icke-förnybara naturresurser
  • Globala målen
  • Ekologisk fotavtryck
  • Globalhektar
  • Jordens produktionsförmåga
  • Hållbar livsstil

Ekologi och ekosystem

  • Ekologi
  • Ekosystem
  • Abiotiska faktorer (icke-levande)
  • Biotiska faktorer (levande)
  • Art
  • Individ
  • Population
  • Organismsamhälle
  • Habitat
  • Ekologisk nisch
  • Invasiv art
  • Producenter
  • Konsumenter
  • Fotosyntes
  • Cellandning
  • Växtätare
  • Köttätare
  • Allätare
  • Nedbrytare
  • Näringskedja
  • Toppkonsument
  • Näringsväv
  • Energiprincipen (Näringsväv)
  • Ekosystemets bärförmåga

Instuderingsfrågor

Testa dig själv:

  • s. 44
  • s. 57

Hållbar utveckling

  1. Ge tre exempel på åtgärder som leder till hållbar utveckling

  2. Vad skiljer förnyelsebara från icke-förnyelsebara resurser? Ge exempel på varje resurs och förklara varför de faller in i respektive kategori.

  3. Vilka är de tre dimensionerna av hållbar utveckling?

  4. Vad är syftet med globala målen som antogs 2015?

  5. Vad är ett ekologiskt fotavtryck?

  6. Vad mäter ett globalhektar?

  7. Hur kommer det sig att Sverige har ett mycket större ekologiskt fotavtryck än ex. Haiti?

  8. Earth overshoot day inföll i år den 2 augusti. Hur kan det kopplas ihop med ekologiskt fotavtryck och jordens produktionsförmåga?

Ekologi och ekosystem

  1. Vad ingår i ett ekosystem?

  2. Hur stort är ett ekosystem?

  3. Ge tre exempel på abiotiska faktorer och förklara vad det är.

  4. Hur kan de biotiska faktorerna påverka ett ekosystem?

  5. Vad är skillnaden mellan en art och en individ?

  6. Vad är skillnaden mellan olika arter och olika populationer?

  7. Vad är skillnaden mellan habitat och ekologisk nisch?

  8. Nedan är en bild på en bisamråtta. Det är en invasiv art i Sverige. Vad innebär det och vad kan det orsaka för problem?

  9. Vad är en konsument respektive en producent? Ge också exempel på arter.

  10. Vilken betydelse har fotosyntesen för livet på jorden?

  11. Vad innebär en nedbrytare och på vilket sätt är dem viktiga?

  12. Vad är skillnaden mellan en näringskedja och en näringsväv?

  13. Vilka är toppkonsumenter i bilden nedan?

  14. Det finns studier som visar att biomassan (den totala massan av alla organismer) minskar med 90% mellan varje steg i näringskedjan. Vad beror det på?

  15. Hur kommer det sig att populationer inte växer i oändlighet?

  16. Vad gäller oss människor, stämmer vi som art överens med dina svar i 14 och 15? Varför/Varför inte?