?
Reflektioner från era ekologiska fotavtryck och uppgift? 🤔
- Transport
- Konsumtion
- Kan vi ens påverka?
- Vems ansvar?
Centralt innehåll
- Grundläggande begrepp inom området hållbar utveckling.
- Miljöhot och utmaningar där livsstilens och behovens konsekvenser speglas genom att man till exempel använder ekologiska fotavtryck.
- Samhällets styrmedel och mål på lokal, regional, nationell och internationell nivå med koppling till miljö- och energifrågor.
Earth overshoot day
Den ekologiska skuldens dag
År | Dag |
---|---|
2019 | 29 juli |
2020 | 22 augusti |
2021 | 29 juli |
2022 | 28 juli |
2023 | 2 augusti |
2024 | 1 augusti |
2025 | 24 juli |
Problem och begränsningar
- Förenklad modell
- Biokapacitet vs biologisk mångfald
- Miljöhot kan inte reduceras till mått
Tänk till
- Vad är då syftet?
Olika typer av mått
- Globalhektar
- Koldioxidekvivalent
- Vattenavtryck
Globalhektar
När ekologiskt fotavtryck beräknas på populationsnivå används ofta globalhektar.
Definition
Globalhektar (gha): ett hektar (10 000 m²) med den genomsnittliga produktionen på jorden
Med produktion menas alla biologisk produktion, men även ytan som krävs för att neutralisera - utsläpp.
Bild från WWF.
Vi kan diskutera gha/invånare för att jämföra olika länder eller populationers ekologiska fotavtryck.
Bild från WWF. Vad betyder “per capita”?
Koldioxidekvivalenter
Fråga
Vilken enhet fick ni erat resultat i när ni gjorde klimatkalkylatorn?
Definition
Koldioxidekvivalent (): ett mått på utsläpp av växthusgaser i avseende på deras effekt på den globala uppvärmningen.
Måttet avser alltså hur mycket som hade behövts släppas ut för att bidra till växthuseffekten till samma storlek.
Två sätt att mäta - produktion och konsumtion
Produktion: mängden utsläpp som sker inom en viss avgränsning (ofta land)
Konsumtion: utgår från behov istället för produktion
Fråga
Vilken av sätten att mäta har vi som individer störst möjlighet att påverka?
Vattenavtryck
Ytterligare ett sätt att mäta ekologisk fotavtryck är med hjälp av vattenavtryck.
Definition
Vattenavtryck: mängden vatten som förbrukas eller förorenas av en produkt eller individ
Både vi och produkter förbrukar eller förorenar vatten vi inte ser i slutprodukten, detta kallas ofta virtuellt vatten eller osynligt vatten.
Produkt | Vattenavtryck |
---|---|
100 gram choklad | 1 700 liter |
En kopp kaffe | 130 liter |
Ett ägg | 200 liter |
Ett glas mjölk | 255 liter |
Ett kilo ketchup | 530 liter |
Ett kilo nötkött | 15 400 liter |
Ett kilo ost | 5 060 liter |
En påse potatischips (300 gram) | 312 liter |
Ett glas äppeljuice | 230 liter |
Ett glas vin | 110 liter |
En liter kranvatten | 1,05 liter |
Vi har nu diskuterat hur vi mäter.
Frågorna vi ska besvara härnäst är:
FRÅGOR
- Varför?
- Hur?
- Vem?