Kärt barn har många namn.
En mer modern variant av systematiken kallas för kladistik. Den innebär att vi alltid utgår från gemensamma föregångare när vi grupperar organismer.
Perspektiv och historik
Systematiken har en mycket lång historia (för att vara biologi). Människan har alltid strävat efter att gruppera och sortera sin omgivning och därtill alla organismer.
Det leder till att flertalet av de begrepp och samlingsnamn som fortfarande används egentligen är utdaterade rent vetenskapligt.
Som redan omnämnts har vi genom historien gått genom tre stycken perspektiv på hur vi definierar en art, och det här har också präglat vår uppdelning av organismerna.
Det fylogenetiska perspektivet och fylogenetisk systematik
Det eftersträvansvärda idag är att helt utgå från det fylogenetiska perspektivet, eller förenklat beskrivit det evolutionära perspektivet. Det kallas ibland för fylogenetisk systematik eller kladistik.
Flertalet organismer har grupperats efter utseende (morfologi) snarare än ursprung, vilket lett till att det idag finns flertalet olika namn på grupper och flertalet olika indelningar. Det här kan tyckas förvirrande, men är en historisk rest vi tyvärr tvingas leva med.
Utdaterade indelningar
- Protister (alla encelliga eukaryoter)
- Prokaryoter (alla organismer utan cellkärna)
- Reptiler
Varför är inte dessa grupper korrekta?
De är inte monofyletiska!
Monofyletiska grupper
I en monofyletisk grupp ingår alla ättlingar till en gemensam förfader. Det här är det eftersträvansvärda sättet att kategorisera organismer, och stämmer väl överens med kladistiken (den fylogenetiska systematiken).
Ovan är en monofyletisk grupp, både växter och alger utgår fran samma gemensamma föregångare
Parafyletiska grupper
En parafyletisk grupp är istället det motsatta, där ingår inte alla grupper som har samma gemensamma förfader.
*Ovan är en parafyletisk grupp som består av alla eukaryoter utom djur. Alla har samma gemensamma förfader, men alla organismer med samma gemensamma fader är inte inkluderade.
Polyfyletiska grupper
Om vi grupperar organismer morfologiskt kan det också röra sig om en polyfyletisk grupp. Då saknar de ingående organismerna gemensam förfader.
Alger och “protozoer” är båda encelliga organismer och kan grupperas ihop morfologiskt. Fylogenetiskt är de dock inte nära besläktade utan de rör sig om en polyfyletisk grupp.