Ni får ha med ert ett papper med anteckningar (A4)

Provet behandlar samtliga avsnitt under rubriken “Systematik”. Ni hittar frågor och begrepp till respektive avsnitt i Begrepp och instuderingsfrågor.

Alternativt kan ni också läsa Kapitel 10 i boken.

Instuderingsfrågor - Systematik

  1. Rangordna följande begrepp hierarkiskt

     Människa, homo sapiens
     Ryggradsdjur
     Människoapor
     Primater
     Homo
     Däggdjur
     
    
  2. Carl Von Linné lade grunden för det system vi idag använder för att kategorisera och namnge arter. Han gav 1758 ut Systema Naturae som beskrev de tre rikena: djur, växter, och mineraler.

    I den moderna systematiken gör vi inte på samma sätt, vad i ovan text stämmer inte med dagens indelning av de levande organismerna?

  3. Vidare beskrev Carl Von Linné de olika arterna och bestämde deras släktskap med hjälp av deras egenskaper och utseende.

    Att bestämma arter och släktskap utefter egenskaper och utseende brukar kallas det morfologiska perspektivet. Vad är problematiken med perspektivet och hur definierar vi en art och släktskap idag?

  4. En målsättning inom systematiken är att skapa monofyletiska grupper (en grupp som inkluderar alla arter med en gemensam anfader). Motsatsen kallas istället för parafyletisk grupp (alla arter med en gemensam föregångare ingår inte i gruppen, eller alla arter i gruppen har inte samma föregångare).

    Reptiler är inte en monofyletisk grupp, varför då?

  5. Scophthalmus maximus, Scophthalmus rhombus och Zeugopterus punctatus beskrivs som tre olika arter av plattfiskar. Vilka två av dessa tror du är närmast släkt? Motivera ditt svar!

  6. “Systematiken avspeglar organismernas evolution” - vad menas med detta?

  7. Vilka är de tre domänerna, och vad särskiljer dem åt?

  8. Tidigare användes begreppet prokaryot om bakterier och arkéer. Vad är problematiken med att lägga in dem i samma grupp?

  9. Protister kallas ibland det fjärde riket inom eukaryoter. Vad är problematiken med gruppen ur ett fylogenetiskt perspektiv?

  10. Vad kännetecknar följande riken:

    a) svampar?
    b) djur?
    c) växter?
    
  11. Alger påminner om växter, men tillhör inte växtriket. Varför då?

  12. På vilket sätt är ormbunksväxter bättre anpassade till landliv än mossor?

  13. På vilket sätt är fröväxter bättre anpassade till landliv än ormbunksväxter?

  14. Svampar är heterotrofa organismer, på vilka olika sätt kan de få sin näring?

  15. Vilka av följande arter är närmast släkt med varandra? Motivera!

    Människa
    Flugsvamp
    Björnmossa
    
  16. Nedan är ett mer korrekt evolutionärt släktträd än det vi har jobbat med

![image](https://hackmd.io/_uploads/HJrB18GjT.png =x300)

Det här släktträdet är helt korrekt ur ett fylogenetiskt perspektiv. Varför använder inte vi oss av det?

  1. “Valar är närmare släkt med hajar än hundar.” Argumentera varför påståendet är felaktigt. Varför tror du någon skulle anta att det är sant?

  2. Följande grupper behöver alla syre till sina celler. Rangordna dem efter hur väl anpassade de är till att leva på land. Motivera rangordningen.

    Ringmaskar
    Kräftor
    Benfiskar
    Groddjur
    
  3. Inom biologin stöter man forfarande regelbundet på begreppet urdjur. Gruppen fick sitt namn eftersom man trodde att de den innehöll de djur som först dök upp på Jorden. Många vetenskapspersoner har dock aldrig varit riktigt nöjda med begreppet urdjur. Ibland har gruppen istället kallats för protozoer (de djurlika protisterna). Även andra namn har använts som ett samlingsbegrepp för dessa organismer.

    a) Vad har gruppen gemensamt? b) Vad skiljer gruppen från andra systematiska grupper av organismer och varför vill många biologer inte använda begreppet?

  4. “Arkéer är närmare släkt med eukaryoter än bakterier” - Stämmee påståendet? Motivera!