Är all forskning bra forskning?
Varje undersökning som görs måste alltid prövas mot de etiska principer vi människor kommit överens om. I grund och botten måste undersökningen göra mer nytta än skada.
Historiska exempel
Vipeholmsexperimenten, och anledningen till att begreppet lördagsgodis existerar i Sverige. Karies undersöktes genom att utsätta patienter för fasansfulla mängder socker och godis.
Stanfordexperimenten, undersökte påverkan av makt genom att dela upp studenter i vakter och fångar. Experimentet fick avbrytas efter bara sex dagar.
Köldexperiment i Nazityskland. Fångar utsattes för olika temperaturer för att avgöra människans köldtålighet. Under andra världskriget genomfördes flertalet oetiska forskningsförsök både i Tyskland, men även länder så som Japan.
-
I Sverige och övriga världen finns idag både lagar och regler som säkerhetsställer att all forskning som görs på djur eller människor inte orsakar onödigt lidande.
-
Även forskning inom vissa områden så som stamceller eller kloning är också reglerat.
-
Lagar finns även för att förhindra forskningsfusk och plagiat.
Forskning på människor
Personer som ingår i forskning måste lämna informerat samtycke, de måste alltså muntligt eller skriftligt godkänna att de deltar efter att ha fått utförlig information om vad att delta i studien innebär.
All forskning som kan påverka det fysiska- eller psykiska måendet hos människor måste ha tillstånd från etikprövningsmyndigheten
Dessa regler gäller inte enbart medicinsk forskning, utan även exempelvis enkäter och intervjuer behöver följa etiska lagar och regler.
Forskning på djur
Forskning på ryggradsdjur och bläckfiskar omfattas även de av tillstånd från etikprövningsmyndigheten för att den ska gå genomföras.
I Sverige utgår vi främst från de tre R:en som vägledande princip för djurförsök. (Faktablad om 3R)
Replace
I första hand ska djurförsök ersättas